Gängkriminalitet

Ministern fåordig om gängkriminalitetsmöte

1:23 min

Partierna har i dag hållit möte om åtgärder mot gängkriminaliteten. Det är oklart när resultat kan presenteras, men partierna går nu in i vad som beskrivs som en förhandling.

– Det finns ett stort antal sakförslag från partierna, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Under förmiddagen satt alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, i möte om gängkriminaliteten. På pressträffen efter mötet talade justitieministern om "ett bra samtal" och att det finns många förslag där partierna kan enas.

– Spännvidden mellan partierna på det brottsbekämpande området är inte särskilt stort. I riksdagsförhandlingarna ser vi en stor uppslutning kring mycket, säger Morgan Johansson.

Dagens möte om gängkriminaliteten är det andra i ordningen. Det förra hölls på regeringskansliet i förra veckan utan att några resultat presenterades.

Flera partier kräver nu resultat och förväntar sig att regeringen inleder konkreta förhandlingar.

Moderaterna har presenterat ett tiopunktsprogram som man vill ha genomfört i sin helhet.

– Nu måste vi förhandla om det här för vi har en akut situation, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Moderaterna vill bland annat införa visitationszoner, dubbla straffen för gängrelaterad brottslighet, införa en tidsbegränsad lag som tillåter anonyma vittnen och införa ett kronvittnessystem.

På Kristdemokraternas kravlista står stärkt vittnesskydd, anonyma vittnen, ett kronvittnessystem och en riktad lönesatsning för polisen.

Även Centern ser ett stärkt vittnesskydd som en central åtgärd.

– Vi vill att det ska bli lättare att få ingå i ett vittnesskyddsprogram och vi vill också skärpa straffen för övergrepp i rättssak, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

Under mötet har nu alla deltagande partier lagt fram sina förslag.

– Alla partier inklusive regeringen har presenterat sina ingångsvärden, säger Morgan Johansson.

Varken han eller inrikesminister Mikael Damberg ville gå in på konkreta detaljer om vilka förslag som lagts fram eller tidtabellen för när resultat kan presenteras.

– Vi kan inte förhandla via media, säger justitieministern.