CIVILA FLYR

Turkiet har inlett militäroffensiv i Syrien

1:49 min

Turkiets militärinsats i nordöstra Syrien har inletts. Tusentals människor flyr nu från de angripna områdena vid den syriska gränsen. Minst 11 personer har dödats i den turkiska offensiven i norra Syrien – därav åtta civila personer, rapporterar AFP som tagit del av det oppositionella Syriska människorättsobservatoriets uppgifter.

– Turkiska markstyrkor, tillsammans med syriska oppositionella styrkor från det som tidigare kallades för Fria syriska armén, har gått in i delar av norra Syrien nu, bland annat i staden Tal Abyad i skydd av mörkret. Tanken är att man ska ta kontroll av staden, som är en viktig försörjningslinje för den kurdiska YPG-milisen, säger Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström.

– Det har också fortsatt med tung artilleribeskjutning i flera olika städer och flygattacker mot en mängd städer och samhällen. Det uppges också finnas ett antal dödsoffer, både civila och från YPG-milisen.

– Vi hör om mängder av människor som flyr från de här områdena, men det finns också uppgifter från journalister på plats i norra Syrien att en del civila hålls kvar av YPG-soldater och förhindras från att fly. Det finns också uppgifter om att civila ska ha dödats och skadats i de här attackerna mot Syrien, säger Johan-Mathias Sommarström.

Vet man hur stor den här offensiven är?

– Det beror på vad man menar med hur stor, det är ett antal både stridsflygplan och artilleripjäser inblandade i det och artilleripjäser inblandade i det, plus att markstyrkor börjat gå in i de norra delarna av Syrien.

– Samtidigt är andra intressenter inblandade, bland annat det som tidigare kallades Fria syriska armén, det vill säga den syriska oppositionen som består bland annat av jihadister. Det är en ganska brokig skara, men den leds ju också av de turkiska styrkorna på marken, säger Johan-Mathias Sommarström.