EU:s budget

Ministern: Man måste rätta munnen efter matsäck

1:33 min

Det drar ihop sig till strid om EU:s budget. Sverige och tre andra EU-länder krävde i dag i ett gemensamt brev att EU ska hålla ner på utgifterna när Storbritannien lämnar EU. Men enligt EU-kommissionen betalar Sverige och andra rika länder istället för lite till EU. Det handlar om solidaritet, sa EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger i dag.

– Fattiga EU-länder som Kroatien och Bulgarien betalar betydligt mer i avgift till EU än rika länder som Sverige om man ser till andel av BNP. Det är orättvist, sade Günther Oettinger.

Oettinger uppmanade idag EU-länderna att öka takten i förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021-2027. Frågan ska diskuteras på EU:s toppmöte nästa vecka. Enligt EU-kommissionen förslag måste EU-länderna vara beredda att betala mer i avgift till EU för att fylla det hål som blir i budgeten när Storbritannien lämnar EU.

Den så kallade rabatten som Sverige har idag ska försvinna vilket innebär att den svenska avgiften ökar med 40 procent. Men de fyra mest sparsamma länderna – Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike – gick idag till motoffensiv.

– Det är självklart för alla som sköter antingen sin privatekonomi, en kommun eller en stat att man måste rätta munnen efter matsäck, och det ska naturligtvis gälla även för EU när Storbritannien lämnar, sade Sveriges finansminister Magdalena Andersson.

Enligt EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger så skulle ett bantad budget innebära att EU inte har råd att satsa på nya viktiga områden som klimat, migration och bistånd. I så fall måste man skära ned ännu mer i bidragen till de allra fattigaste länderna. Sluträkningen går helt enkelt inte ihop, sade han.

EU-kommissionen söker nu uppenbarligen liera sig med de fattigare EU-länderna i den budgetstrid som väntar när förhandlingarna nu gör in i ett intensivare skede.