SYRIEN

Uddén: ”Kurderna känner sig övergivna av hela världen”

2:25 min

Turkiet har inlett sin militäroffensiv i nordöstra Syrien, säger president Recep Tayyip Erdogan. Rapporter om explosioner har kommit från flera städer vid den syriskturkiska gränsen.

– Attacken har inletts med styrkor och stridsvagnar, haubitser som artilleribeskjuter kurdiska posteringar och ammunitionsdepåer. Enligt SDF, den kurdledda styrkan på den syriska sidan, har Turkiet flygbombat områden i Norra Syrien vilket skapat stor panik bland civila, säger Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

– Det finns Tv-bilder på stora rökpelare efter flygbombningar och civila som försöker fly över gränsområdet till Turkiet. Enligt amerikansk militär har inte flygattackerna, om de ägd rum, inte koordinerats med USA.

– Det här är en krigsoperation som bisarrt nog kallas ”Fredens källa”, som möjliggjorts efter att USA:s president Donald Trump gett Turkiet grönt ljus för denna operation. Men den har även fått skarp kritik av såväl politiker som Pentagon.

Vad kommer reaktionen bli från kurdernas sida?

– Kurderna har under flera dagar sagt att man kommer erbjuda ett starkt motstånd. Nu uppmanar man civila att delta i motståndet och röra sig mot gränsen. Det är en existentiell kris för kurderna som känner sig övergivna av hela världen, i synnerhet USA och Donald Trump.