FLYKTINGAR

Humanitär katastrof hotar efter turkisk offensiv

1:33 min

Av de 1,7 miljoner människor som befinner sig i nordöstra Syrien, där Turkiet nu inlett sin offensiv, är 700 000 redan beroende av bistånd från FN och olika hjälporganisationer. EU:s stats- och regeringschefer måste omedelbart ta kontakt med Turkiet. Det säger Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.

– Om EU samlar sig så kan man påverka Turkiet, det är jag ganska säker på eftersom relationen mellan EU och Turkiet är viktigt för dom långsiktigt, säger Peter Eriksson.

Just nu är en kommission på väg ut och en annan på väg in, vilket försvagar EU:s handlingskraft just nu. Men det finns ändå möjligheter för Europeiska rådet att agera, anser Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Nu planerar alltså Turkiet att, efter sin offensiv, kunna återföra miljontals syriska flyktingar, som uppehållit sig i Turkiet, till hemlandet. frågan är hur realistiskt detta är. Det finns redan cirka 700 000 personer i flyktingläger, som är helt beroende av bistånd för sin överlevnad, i området. Det troligaste är i stället nya flyktingströmmar ut från Syrien eftersom det blir svårt att hjälpa dem på plats. Peter Eriksson igen.

Det finns redan flyktingläger i det område i nordöstra Syrien, som Turkiet gått in i. Där finns också tillfångatagna IS-soldater, men framför allt är det IS-soldaternas fruar och barn som befinner sig i lägren.

Uppskattningsvis 80 av dem har svensk anknytning. Ekot har sökt ansvariga ministrar i regeringen för en kommentar om detta, men utan resultat. Till Expressen säger dock inrikesminister Mikael Damberg att den svenska hållningen står fast, det vill säga att inga av dessa kommer att hämtas hem till Sverige.

Inför det kaos som nu väntas uppstå, när flyktingströmmar i olika riktningar kommer att stråla samman i Turkiet och vidare mot Grekland så konstaterar Åsa Widell att EU inte följt FN:s uppmaning under de senaste åren, att använda det relativa lugnet till att skapa en gemensam flyktingpolitik.

– UNHCR har upprepade gånger uppmanat EU att ta den lilla paus som har varit det senaste året, och använda det för att rusta för nästa katastrofläge, nu är vi redan där med ett starkt tryck av många flyktingar som  anländer till den grekiska övärlden, och nu kommer det här ovanpå det, säger Åsa Widell.

– EU måste hitta ett sätt att samarbeta om flyktingmottagande i Europa, säger Åsa Widell.