Moderaterna

M vill ha särskilda ungdomshäkten

1:59 min

Moderaterna vill ha särskilda ungdomshäkten. Förslaget ingår i ett paket med förslag som enligt partiet ska komma åt ungdomskriminaliteten.

Moderaterna föreslår idag en rad förslag för att komma tillrätta med ungdomskriminaliteten. Bland annat vill Moderaterna slopa straffrabatten för unga brottslingar mellan 18 och 21 år och i nästa vecka lägger moderaterna fram ett tidigare utredningsförslag i frågan i riksdagens justitieutskott säger partiledaren Ulf Kristersson.

Ungdomar mellan 18 och 21 år har idag straffrabatt när dom döms för brott. Och förslag om att slopa den kom i en utredning för två år sedan. Det blev dock inte någon ny lagstiftning och därför vill moderaterna se om det nu finns stöd i riksdagen. På tisdag i nästa vecka läggs förslaget fram i justitieutskottet men det finns inte på förhand något majoritet.

Moderaterna lägger idag också fram en rad andra förslag mot ungdomsbrottslighet. Till exempel sänkt straffmyndighetsålder från dagens 15 år. Moderaterna vill också ha särskilda ungdomshäkten där en ung brottsling ska kunna gripas och förvaras säger Ulf Kristersson.

Moderaterna vill också att polis ska få ta del av all information som socialtjänsten har om en person för att kunna arbeta mer tillsammans mot ungdomsbrottsligheten. det förebyggande arbetet mot ungdomsbrottslighet vill Moderaterna också satsa på för att stoppa ungdomar som är i riskzonen att börja begå brott.

Bland annat ska ett no entry-program skapas.