Många utan inkomst

Amerikaner får förlita sig på hjälporganisationer

2:03 min

I USA blir de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin allt mer akuta när många arbetsplatser hålls stängda. I väntan på att politikerna enas om ytterligare stödpaket får många amerikaner förlita sig på hjälporganisationer.

– Jag har varit utan jobb en vecka nu, säger John som tidigare jobbade på ett hotell som nu behöver mindre personal sedan smittrisken fryst ned hela resenäringen.

Nu står han bredvid den långa kön utanför hjälporganisationen Marthas Table i centrala Washington där han fått en kasse mat – en räddning när inkomsten försvunnit och ingen vet när nästa jobbmöjlighet ska öppna sig.

Det John och många andra väntar på är det gigantiska stödpaket som både Trump och kongressen utlovat och som bland annat ska innehålla en engångsutbetalning på motsvarande runt 12 000 kronor till alla amerikaner som ligger under en viss inkomstnivå – över 90 procent av amerikanerna väntas få nån form att utbetalning som justeras neråt för de som tjänar mer.

Stödpaketet, som är det största i USA:s historia, innehåller också gigantiska summor till drabbade industrier och småföretag, utökad arbetslöshetsersättning och akut hjälp till sjukhusen som på många fall dignar under den nya stora tillströmningen av patienter.

Men trots att politikerna sagt sig vara överens, och trots det alltmer akuta behovet för drabbade amerikaner, har man fastnat i delfrågor som man inte är överens om och inte heller under onsdagen kunde förslaget röstas igenom i kongressen.

Trump har signalerat att han vill öppna landets nu i princip nedstängda ekonomi redan till påsk men så länge som smittspridningen ökar i nuvarande takt är det svårt att se det som realistiskt. John hoppas i första hand på löftet om kontantutbetalningar, och på nytt jobb när krisen är över.