Christchurch

Utpekad moskéskytt erkänner terrordåd

1:04 min

Den australiensiske man som anklagas för de dödliga attackerna vid två moskéer i den nyazeeländska staden Christchurch för ett år sedan har överraskande erkänt sig skyldig till anklagelserna på 51 mord.

Den 29-årige Brenton Tarrant erkänner sig skyldig till 51 mord, mordförsök på ytterligare 40 personer och terrorbrott. Han kommer i och med det att dömas som skyldig av domstolen i Christchurch.

Tarrant hade tidigare nekat till anklagelserna och skulle åtalas i juni. Hans erkännande kom som en överraskning för de få åhörarna i rättssalen. Varken Brenton Tarrant, hans försvarare eller åklagaren fanns på plats vid domstolen utan medverkade via videolänk. Det eftersom Nya Zeeland i dag inleder en fyra veckor lång nationell karantän vilket betyder att alla måste hålla sig självisolerade.

Attackerna mot de två moskéerna i Christchurch är det värsta terrordådet i Nya Zeelands moderna historia och fick till följd att landet snabbt införde hårda vapenlagar.

Datum för dom kommer att meddelas vid ett senare tillfälle eftersom Nya Zeeland i stort sett är stängt på grund av coronapandemin.