I bostadsområde

Flygkraschen i Pakistan – ett fåtal verkar ha överlevt

1:40 min

Ett fåtal personer verkar ha överlevt den flygkrasch i Karachi i Pakistan som inträffade strax efter lunch på fredagen, uppger flera nyhetsbyråer. Över 50 kroppar rapporteras hittills ha förts till två sjukhus i området. Dödssiffran beräknas stiga.

Planet, som flögs av det statliga bolaget Pakistan International Airlines, var på väg från Lahore i östra Pakistan till mångmiljonstaden Karachi i söder när det kraschade. Nedslagsplatsen är ett tätbebyggt bostadsområde, nära flygplatsen i Karachi och bilder från olycksplatsen visar kaotiska scener med upprörda folkmassor, svart bolmande rök och stor förödelse. Flera bostadshus förstördes i kraschen.

Ombord på planet, en airbus A320, fanns omkring hundra personer. Dödssiffran väntas stiga, i takt med att röjningsarbetet pågår. Förutom passagerare befaras även många boende i området ha omkommit.

Piloten uppges ha gjort minst ett misslyckat landningsförsök före kraschen och sände ut ett nödanrop till kontrolltornet där han uppgav att han hade drabbats av problem med motorerna. Därefter blev det tyst.

Pakistan har varit stängt för flygtrafik till följd av coronapandemin sedan i mitten av mars, men landet återupptog sina inrikesflygningar tidigare i veckan inför slutet av fastemånaden Ramadan för att människor skulle kunna besöka sina släktingar. Ombord på olycksplanet fanns hela familjer.

En utredning av olyckan är inledd och sökandet efter planets svarta lådor pågår.

Pakistan International Airlines har ett blandat säkerhetsfacit. I december 2016, omkom samtliga 47 personer ombord när ett plan störtade under en inrikesflygning.