Danmark

Kritik mot Mette Fredriksen om restriktioner

1:40 min

I Danmark får nu statsminister Mette Frederiksen kritik för att ha varit otydlig kring varför stora delar av landet stängde i mitten av mars.

 – Det är myndigheternas rekommendation att vi stänger för all icke nödvändig aktivitet, sade statsministern den 11 mars vid den första av en rad presskonferenser där allt hårdare restriktioner för att stoppa spridningen av coronaviruset i Danmark presenterades.

Men frågan är vilka myndigheter som rekommenderat åtgärderna. Enligt en granskning som tidningen Jyllands-Posten gjort så kom rekommendationerna inte från den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Sundhedsstyrelsen. De hade rekommenderat betydligt mildare restriktioner än de som regeringen senare beslutade sig för att införa.

Strax efteråt så blixtklubbades även nya epidemilagar i Folketinget som gav Danmark hälsominister Magnus Heunicke starkt utvidgade befogenheter samtidigt som Sundhedstyrelsens minskade.

Det största oppositionspartiet, borgerliga Venstre, har nu kallat Mette Frederiksen till ett så kallat samråd. Där förväntas hon inför Folketinget redogöra för  hur besluten egentligen fattats.

Till danska TV2 säger Mette Frederiksen idag att det var en samlad myndighetsgrupp som kom med rekommendationer.

– Rådet var att undvika att för många människor skulle vara samlade, men vad vi stängde och hur snabbt det skulle gå var givetvis politiska beslut, säger Mette Fredriksen.

Under coronakrisen har både förtroendet för både Mette Fredriksen  och det socialdemokratiska partiet ökat kraftigt, samtidigt som oppositionen har haft svårt att komma till tals.

Under de senaste veckorna har dock förhandlingarna om hur Danmark ska öppnas igen varit hårda och dansk politik närmar sig mera av ett normaltillstånd.