Säkerhetslagar i Hongkong

Amerikanska krav på sanktioner mot Kina

1:57 min

Från USA kommer det krav på att rikta sanktioner mot Kina, efter Kinas planer på att införa nya kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong. Men det är osäkert om Donald Trump skulle godkänna sådana sanktioner.

Idén om att införa sanktioner mot Kina har snabbt fått stöd av politiker från båda partierna, ett samförstånd som många gånger är en bristvara i Washington.

I senaten arbetar republikanen Pat Toomey och demokraten Chris Van Hollen just nu med att ta fram ett sanktionspaket som tar sikte på politiska ledare och företag i Kina.

Det som läckt ut hittills tyder på att åtgärderna i förslaget kan bli relativt långtgående och skulle kunna innebära så kallade sekundära sanktioner, det vill säga att banker och företag som gör affärer med utpekade kinesiska bolag också skulle bli föremål för sanktioner.

"Det här partiöverskridande lagförslaget kommer att innebära hårda straff mot de som försöker begränsa Hongkongs självbestämmande", sade demokraten Chris Van Hollen i ett uttalande.

Reaktionen från kongresspolitikerna kommer efter att Kinas parlament planerar att driva igenom nya kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong. Lagen riskerar att leda till kraftiga begränsningar av demokratiska fri- och rättigheter i Hongkong, enligt kritiker.

USA:s utrikesminister säger i ett uttalande att "Kinas agerande kommer att utgöra en dödsstöt för den autonomi som Peking lovat."

Det är ändå oklart hur Donald Trump kommer att ställa sig till förslaget om det tar sig hela vägen fram till presidentens skrivbord. Klart är att det skulle försätta Trump i en komplicerad position där han riskerar att ytterligare förvärra de redan dåliga relationerna med Kina.

För Trump är de pågående handelsförhandlingarna med Kina en viktig pusselbit i återvalskampanjen, och hårda sanktioner mot landet skulle kunna äventyra de framsteg som gjorts.