Storbritannien

Johnsons närmaste man kan ha brutit mot corona-regler

1:52 min

Den brittiske premiärministern Boris Johnsons närmaste rådgivare, den inflytelserike Dominic Cummings anklagas för att ha brutit mot Storbritanniens hårda corona-restriktioner i mars och rest när det inte var tillåtet.

Flera andra högt uppsatta personer har fått avgå efter liknande händelser och nu kommer avgångskrav också mot Cummings

Anklagelserna mot Dominic Cummings kan bli rejält jobbiga för premiärminister Boris Johnson. Cummings är nämligen hans absolut viktigaste rådgivare.

Han har legat bakom flera av Johnsons största politiska framgångar, såsom brexitomröstningen och valsegern i höstas och har ett avgörande inflytande även nu i corona-bekämpningen.

Det var tidningarna The Guardian och The Daily Mirror som igår avslöjade att Cummings när han i slutet av mars hade fått tydliga corona-symptom reste 45 mil från hemmet i London till föräldragården i Durham i norra England för att där sätta sig i karantän.

Men enligt de corona-restriktioner som rådde i Storbritannien vid tiden för Cummings resa skulle de som fick covid-19-symptom sätta sig i karantän i egna hemmet och absolut inte resa någonstans.

Icke-nödvändiga resor var heller inte tillåtna och Cummings hade dessutom med sig sitt barn till föräldrarna trots att premiärminister Johnson i ett tv-sänt tal vid den tiden sagt att barn inte skulle träffa far- och morföräldrar.

Enligt de båda tidningarna ska polisen i Durham varit i kontakt med personer på gården i Durham där Cummings befann sig för att förklara vad som gällde efter att en privatperson sett Cummings på gården.

Regeringskansliet och premiärminister Johnson har inte kommenterat avslöjandet ännu.

En källa nära Cummings bekräftar för BBC att Cummings varit i Durham men menar att han inte brutit mot några regler. Men det politiska trycket i frågan är redan högt, Skotska Nationalistpartiet SNP liksom Liberaldemokraterna vill att Cummings avgår om han brutit mot reglerna och det största oppositionspartiet kräver en snabb förklaring Johnson.

Tidigare har professorn Neil Ferguson, som var ansvarig för forskningsstudien som fick Johnson att införa de hårda restriktionerna och den skotska chefsrådgivaren i corona-frågor, Catherine Calderwood, tvingats avgå efter att ha brutit mot restriktionerna.

Det brittiska regeringskansliet försvarar nu premiärminister Johnssons närmaste rådgivare Dominic Cummings efter den hårda kritik han fått för att han trots strikta rese- och besöksrestriktioner åkte till sitt föräldrahem 400 kilometer från London i slutet på mars.

Oppositionen anklagar honom och regeringen för dubbelmoral, när andra britter hade riskerat höga böter om de gjort motsvarande resa. Regeringskansliet hävdar nu i ett uttalande att Cummings höll sig till gällande regler. Men oppositionen fortsätter att kräva hans avgång.

Dominic Cummings anklagades under lördagskvällen för att ytterligare en gång ha brutit mot de brittiska coronarestriktionerna genom att en andra gång åka drygt 40 mil till sitt föräldrahem.

Enligt tidningen Sunday Mirror skedde den andra resan i mitten av april. Men enligt ett uttalande från regeringskansliet under lördagskvällen är de nya anklagelserna falska.