Pandemin

Löfven lovar besked om coronakommission

1:30 min

Regeringen kommer att tillsätta en kommission om hanteringen av covid-19 redan före sommaren. Det meddelar statminister Stefan Löfven idag på sin facebooksida.

Det råder total politisk enighet om att det behövs en kommission som ska granska den svenska strategin i coronabekämpningen. Däremot tycker partierna olika om när en sådan kommission ska tillsättas.

Regeringens linje har varit att det skulle kunna störa arbetet nu, i det akuta skedet, medan oppositionen med Moderaterna i spetsen tycker att arbetet behöver börja genast.

Idag meddelar alltså statsministern på sin facebooksida att det kommer att bli en kommission redan före sommaren, men samtidigt skriver han att inte minst hälso- och sjukvårdens medarbetare just nu behöver ha fullt fokus på att ta oss igenom krisen och att kommissionens arbete därför inledningsvis ska begränsas till vissa områden som inte belastar kommuner och regioner nu.

Vad det konkret innebär eller när kommissionen faktiskt kan påbörja sitt arbete får vi inte veta idag eftersom varken statsministern eller inrikesminister Mikael Damberg vill ge några kommentarer till facebookinlägget.

Men Stefan Löfven lovar att alla riksdagspartier kommer att få möjlighet att ge sin syn på kommissionens direktiv och vilka som ska ingå i den.