IS-läger

Familjer tillbaka i Finland efter flykten från al-Hol

1:47 min

Tre familjer från IS-lägret al-Hol i nordöstra Syrien, har nyligen anlänt till Finland.
De ska själva ha tagit sig därifrån då Finlands planer på att få hem finländska barn från lägret lagts på is i och med virusutbrottet

– I nuläget misstänks de inte för några brott, säger Mika Ihaksinen vid  Centralkriminalpolisen.

Det var med ett vanligt reguljärflyg som de tre mammorna och de nio barnen landade på Helsingfors flygplats Vanda i går. De hade på egen hand vid olika tillfällen under våren lyckats fly från al-Hol-lägret i nordöstra Syrien och tagit sig över till Turkiet och till Finlands ambassad, där de kunnat få resehandlingar.

– De såg alla väldigt trötta ut, det äldsta barnet var bara åtta år, säger Mika Ihaksinen vid Centralkriminalpolisen, som mötte familjerna när de kom igår.

Kvinnorna och deras barn har nu tagits omhand av socialmyndigheterna. Men kvar i lägret finns 20 barn och nio vuxna som är finländska medborgare.

Regeringens ursprungliga plan var att få hem de finländska barnen från lägret. Hur man skulle göra med deras mammor skulle avgöras från fall till fall. Men på grund av virusutbrottet har de planerna lagts på is, och istället tog sig de här familjerna ut ur lägret på egen hand.

– Kvinnorna har ännu inte hörts och i nuläget misstänks de inte för några brott, säger Mika Ihaksinen och tillägger att det är överlag svårt att bevisa om man har deltagit i någon terrorverksamhet, att de har rest och sedan levt i IS-kontrollerade områden är ju i sig inget brott.