”Var försiktiga”

Stor risk för bränder i stora delar av landet

1:56 min

Det är extremt hög risk för brand i skog och mark på vissa håll i Sverige. I Nybro utanför Kalmar har skogsentreprenören Thomas Håkansson tagit bort kedjorna på sina skogsmaskiner för inte riskera att gnistor startar en skogsbrand.

– Med de stora bränderna som varit gäller det att vi agerar klokt för att förhindra att det händer igen i framtiden, säger Håkansson.

Det råder mycket stor risk för brand i skog och mark i nästan hela Götaland och i stora delar av Svealand och södra Norrland efter att vädret varit torrt ett längre tag. I helgen var det skogsbränder bland annat i Gävle och Vetlanda kommun. 

I den södra delen av Kalmar län är brandrisken extremt hög, konstaterar Thomas Håkansson, som följer SMHI:s uppdateringar om brandrisken över dygnet för att kunna anpassa arbetet efter vädret.

Den varma sommaren 2018 gjorde skogsbranschen mer förberedd på skogsbränder, enligt Thomas Håkansson.

– Ser man att det händer någonting, då är det larma, på med utrustningen och se till att få resurser för att hantera det, säger han.

En bidragande orsak till att det blivit extrem brandrisk är att det blåst mycket och att dom regnskurar som kommit dom senaste veckorna varit väldigt lokala, viket gör att barrskogarna är väldigt torra på många håll, enligt Lennart Weidinger på Skogsstyrelsen i Kalmar län.

– I dessa coronatider kan jag tänka mig att det är många som är ute och vandrar och kanske gärna vill grillar lite korv eller så, och inte tänker på att eftersläcka ordentligt, säger han.