Analys

Ramberg om las-bråket: ”Svårt för V att fälla regeringen”

2:07 min

Den omdiskuterade las-utredningen, som presenterades idag, har skapat politisk osämja bland riksdagspartierna. Utredningen får hård kritik av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), men välkomnas av samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna.
Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen om förslaget blir verklighet, men det kan bli svårt, enligt Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

I utredningen föreslås bland annat att arbetsgivare får göra fler undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar och att det inte ska vara möjligt att ogiltigförklara en uppsägning på arbetsplatser med upp till 15 anställda.

Arbetsmarknadsministern är kritisk till utredningen och anser att den är till arbetsgivarens fördel, medan utredaren anser att maktbalansen mellan parterna är kvar.

Las-utredningen är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen Centerpartiet och Liberalerna. Om förslaget blir verklighet har Vänsterpartiet hotat med att fälla regeringen, men det kan bli svårt för Vänstern att lyckas med det, enligt Tomas Ramberg.

– Det är ganska många ”om” där. vill Moderaterna hjälpa Vänsterpartiet att stoppa en borgerlig reform, till exempel? Om det blir en regeringskris kan det sluta med att Löfven fortsätter regera med den gamla arbetsrätten. Det är inte vad Kristersson vill åstadkomma, säger han.