Treåringens död

Rättsläkaren: Hade kunnat överleva om hon fått vård

1:46 min

Idag fortsatte rättegången gällande den treåriga flicka som hittades död i sitt hem i Norrköping i början av året. Mamman, som nekar till brott, står åtalad för mord i första hand och synnerligen grov misshandel och vållande till annans död i andra hand.

Idag har bland annat utredare på socialtjänsten i Norrköping och BVC vittnat om när de träffat familjen och under eftermiddag hördes rättsläkare Emma Wernvik om flickans skador.

– Varför eller hur hon skadade huvudet är väldigt svårt att säga, det kan vara ett fall i badkar eller liknande och det kan vara slag och det kan vara inslag av något annat, en kraftig skakning eller liknande, sa hon i rätten.

Enligt rättsläkaren går det inte att avgöra hur flickans skada mot huvudet har uppkommit. Enligt åklagaren ska mamman tillsammans och i samförstånd med pappan ha utsatt flickan för våld mot huvud och kropp och även gett henne flera olika narkotiska preparat vilket enligt åklagaren sammantaget ska ha orsakat flickans död.

Pappan är avskriven från utredningen eftersom han dog i häktet ett par veckor efter han greps, men mamman står åtalad för i första hand mord och i andra hand synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Kvinnan nekar till brott och enligt hennes advokat Per Oehme ska flickan inte ha utsatts för något våld. Det handlar istället om en olycka där hon har slagit huvudet i badkaret, enligt försvararen. Pappan talar i inspelningar efter han gripits om att det är en olycka, att han har försökt med livräddning och att han inte larmade för rädsla att inte bli trodd av polis och myndigheter.

Kvinnan säger i förhör att hon har svårt att minnas händelsen, att hon haft ansvar för det yngre syskonet och inte fått veta något förrän det var försent att larma sjukvården.

Enligt rättsläkaren Emma Wernvik skulle flickan haft till måttliga till goda chanser att överleva om hon fått sjukvård:

– Min bedömning är ju att hon skulle ha haft förhållandevis goda chanser att överleva.

Under eftermiddagen hördes även rättstoxikologen Robert Kronstrand angående de narkotiska preparat som flickan och även ett yngre syskon till henne ska ha haft i kroppen.

Enligt den rättskemiska rapporten är det svårt att avgöra hur påverkad flickan har varit av de preparat hon har haft i sig, vissa av dem har getts kort tid innan dödsfallet och andra inom det närmaste dygnet innan flickan dog, visar analyserna.

Vad gäller det yngre syskonet syns flera ämnen i analyserna av hårprovet men det går enligt toxikologen inte att avgöra hur ämnena har kommit dit, genom intag eller genom exempelvis nära kroppskontakt med någon som tar preparatet, genom svett eller att sova i samma säng. Några andra prover har inte tagits på syskonet enligt rättstoxikologen.

Mamman nekar även här till brott och säger att hon inte har gett några narkotiska preparat till något av barnen.

Rättegången avslutas på torsdag.