Coronapandemin

Stängda gränser förvärrar för offer i människohandel

2:09 min

Utländska personer som är utsatta för människohandel inom bland annat serviceyrken och byggbranschen utnyttjas hårdare enligt polisen.

– Vi ser att människor blir fast i Sverige och då blir utnyttjande på bland annat arbetsmarknaden i form av tvångsarbete och annat nödläge, säger Jana De Geer, gruppchef vid Stockholmspolisens människohandelssektion.

Stängda gränser, karantän och inställda flyg gör så att många inte tar sig till sina hemländer. Enligt Jana De Geer är det vanligt att personer utsatta för människohandel utnyttjas i olika servicebranscher.

– Egentligen gäller det i alla branscher där det finns en människa som ska stå för en tjänst och där kravet på utbildning och språkkunskaper är lågt för att kunna utföra den tjänsten. Det gäller restaurangbranschen, byggbranschen, städbranschen och olika skönhetsbranscher, säger hon.

Stockholmspolisens människohandelssektion har just nu ett 90-tal utredningar igång som rör människohandel, människoexploatering, köp av sexuell tjänst, eller köp av barn genom sexuell handling.

– Det pågår många utredningar och några av dem är stora, där vi har frihetsberövade. Och i några av dem får vi gräva oss fram utredningsvägen, säger Jana De Geer.

Människohandelssektionen har varit igång sedan i höstas med ett 40-tal anställda som tidigare var spridda över andra sektioner, och det har gett resultat att samla resurserna till en enhet.

– Det är en väldigt stor satsning. Så många som vi är nu har vi inte varit tidigare i Stockholm som jobbar mot den här typen av brottslighet. Så det är en stor satsning som har gett god effekt, säger Jana De Geer.

När det gäller personer som utsätts för människohandel eller utnyttjas på liknande sätt så har alla människor ett stort ansvar för att motverka detta, anser Jana De Geer.

– Här har vi också ett jättearbete att göra där gemene man i Sverige behöver reflektera om man ska köpa för billiga tjänster, säger hon.