Smittade av corona ökar i Tennessee

1:22 min

I USA har antalet konstaterade coronasmittade nu passerat 2,5 miljoner, men den verkliga siffran kan vara tio gånger så stor enligt landets smittskyddsmyndighet. En av de delstater där smittan just nu verkar spridas snabbt är Tennessee.

– Den första tiden tog folk till sig budskapet om att sjukdomen var allvarlig, men sen tröttnade folk på att vara försiktiga, säger Mary som är pensionär och bor i Knoxville.

Här i Tennessee har antalet konstaterade smittade fortsatt ökat stadigt och de senaste veckorna har siffran över nya smittade per dag legat på runt 800 vilket är mer än dubbelt så många som när delstaten började låta restauranger och affärer hålla öppet i slutet av april.

Ändå är Mary nöjd med både hur president Donald Trump och delstatens republikanske guvernör skött coronapolitiken. Hon tycker att reglerna varit lagom omfattande och istället menar hon att skulden ligger hos Tennessees unga som inte är lika försiktiga som de äldre.

– Ungdomarna blir otåliga och orkar inte följa restriktionerna, de tror inte att de själva kan drabbas säger Mary.

Och statistiken ger Mary rätt. De flesta av Tennessees konstaterade coronasmittade finns idag i åldersgruppen 20 till 30 år, och samma trend syns just nu i flera av de värst drabbade amerikanska delstaterna.

Utanför en klädaffär träffar jag Kelsey som själv är i 20-årsåldern.

– Många studenter bryr sig inte så mycket om smittrisken särskilt inte nu när det är sommarlov, säger Kelsey som håller med om att unga borde ta smittrisken på större allvar än man gör.