Skogsbränder

Helikoptrar används mer för brandbekämpning

2:16 min

Antalet insatser med helikopter för att bekämpa skogsbränder har ökat markant i år. Under april till juni 2019 genomfördes 24 insatser och under samma period i år har helikoptrar använts vid 40 tillfällen.

– Skillnaden är egentligen att vi drar på med mera resurser nu och tidigare kallar in flygresurser för att snabbt kunna hantera en skogsbrand då. säger Håkan Andersson vid Gästrike Räddningstjänst.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kan genom ett avtal med helikopterföretag sedan 2019 erbjuda räddningstjänsten helikoptrarna. Före 2019 stod varje räddningstjänst själva för avtalsskrivande, och också för notan om en helikopter kallades in för att vattenbomba vid brand i terrängen.

Håkan Andersson vid räddningstjänsten säger till Ekot att notan var en faktor vid insatserna.

– Ska man vara riktigt ärlig så var det nog så. Visst var det förknippat med en kostnadsfråga i sådana situationer att dra eller inte dra en helikopter. Vilket gjorde att vi kanske tappade ett antal minuter innan vi visste omfattningen på bränderna, säger han.

Hittills i år har helikoptrarna som MSB tillhandahåller Räddningstjänsterna använts vid ett 40-tal tillfällen vilket ska jämföras med ifjol då helikoptrarna användes totalt 49 gånger, på hela året.

– Den stora anledning är ju såklart att det varit väldigt varmt och torrt ute i skog och mark, men sen är det ju också en effekt av att man känner till den här förmågan nu, eftersom vi haft den här resursen i lite mer än ett år, säger Anna Lindbäck på MSB.