EU-bidrag

EU-kommissionär Vera Jourova: EU-bidrag måste villkoras

2:08 min

De EU-länder som får bidrag måste leva upp till demokratiska och rättsstatliga principer.  Vi måste skydda skattebetalarnas pengar,. Det säger den ansvariga EU-kommissionären Vera Jourova i en intervju med Ekot.

--Vi kan inte ge EU-bidrag till länder som inte lever upp till rättsstatens principer. Vi måste garantera att skattebetalarnas pengar används på ett korrekt sätt, säger EU-kommissionens vice ordförande Vera Jourova.

EU-kommissionen har föreslagit en så kallad rättsstatsmekanism i EU:s långtidsbudget som triggas om ett land till exempel inskränker domstolarnas oberoende.

Då stoppas utbetalningarna av EU-bidrag. Det ska avskräcka länder från att bryta mot EU:s rättsstatsprinciper. Enligt förslaget ska beslut fattas med så kallad omvänd majoritet, vilket betyder att att det krävs en kvalificerad majoritet av EU-länderna för att stoppa ett förslag från EU-kommissionen om att dra in bidrag.

Men förslaget möttes av kraftiga protester från länder som Ungern och Polen som ser det som en inblandning i ländernas nationella självbestämmande.

Och i det kompromissförslag som Europeiska Rådets ordförande Charles Michel la fram tidigare i år så hade förslaget urvattnats.

Men inför EU:s toppmöte om nästa långtidsbudget som hålls nästa vecka i Bryssel kräver EU-kommissionen att man återgår till det ursprungliga förslaget.

– Risken är att vi annars får ett verktyg som blir oanvändbart, där EU-länderna kan stoppa att EU-pengar dras in, säger Vera Jourova.

Den svenska regeringen driver frågan om att EU-pengar ska villkoras hårt inför nästa veckas toppmöte.  Men just de länder som idag kritiseras för att gå i en alltmer auktoritär riktning, som Polen och Ungern, är också de länder som idag får mest EU-bidrag, och de är därför starkt emot.

Och Vera Jourova är försiktig och vill inte säga rakt ut att Polen, som är EU:s största nettomottagare, riskerar att bli den stora förloraren.

– Vi hoppas att Polen kommer tillbaka till Europa, säger hon.