Ukraina

Centralbankschef avgår efter politiska påtryckningar

2:08 min

Ukrainas centralbankschef har oväntat lämnat in sitt avsked. Han hävdar att han utsätts för allt hårdare politiska påtryckningar. Avskedet uppfattas i Ukraina som en del i maktkampen kring presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Just nu i Ukrainas parlament ska ledamöterna rösta om centralbankchefens avskedsansökan godkänns eller inte:

”Jag har lämnat in min avskedsansökan till presidenten. Beslutet är taget som svar på systematiska politiska påtryckningar, som gör det omöjligt för mig att fullgöra min plikter. Låt det bli en varning om försöken att underminera centralbankens oberoende”, skrev centralbankschef Jakiv Smolii, på sitt twitterkonto .

Han har tidigare sagt att han tänker sitta kvar ytterligare fem år. Han har prisats både av internationella långivare och investerare. Under hans tid har valutan stabiliserat och inflationen hållits nere.

Men avgången handlar om vilket inflytande Ukrainas oligarker har över politiken och banken. Särskilt om en av dem, Ihor Kolomojskij, som sedan presidenten Volodymyr Zelenskyj valdes anses har hållit i trådarna. Han hade flytt Ukraina, eftersom han riskerade åtal, men kom tillbaka när Zelenskyj blev vald.

Kolomojskij kräver sin bank tillbaka och skadestånd. Det var centralbanken som förstatligade banken och som fortsatt med andra ukrainska banker, som mer eller mindre ägnat sig åt en form av penningtvätt åt ägarna.

Den tidigare centralbankschefen drev samma linje och tvingades fly från Ukraina. Sen dess har hennes hus bränts, svärdotterns bil sprängts och hon själv blev påkörd av en smitare i London, där hon nu bor.

Volodymyr Zelenskyj har sagt att han inte tänker låta oligarkerna styra Ukraina längre, men idag tvivlar många på om han håller löftet.
– Presidenten måste också ta ansvar för sina löften, precis som alla politiker, kommenterar statsvetare Inna Ivanotjsko.