Ekonomi

Antalet sysselsatta fortsätter öka i USA

2:02 min

I USA kom det på torsdagen nya jobbsiffror som visar på att arbetsmarknaden vuxit sig starkare efter den kraftiga nedgången i början på året. Antalet sysselsatta ökade för andra månaden i rad.

Statistiken från arbetsmarknadsdepartementet visar återigen på en positiv trend. Arbetslösheten sjönk till 11,1 procent och antalet sysselsatta ökade med 4,8 miljoner personer i juni jämfört med maj. Det här var andra månaden i rad som siffrorna visade på en starkare utveckling än vad ekonomiska bedömare hade förväntat sig.

I juni öppnades många restauranger, barer och salonger igen, samtidigt har företag kunnat ta del av nya federala lån och andra stimulansåtgärder, och det är bland annat det som drivit den positiva utvecklingen.

De nya siffrorna fångar inte upp den senaste tidens oroväckande smittspridning i södra och västra USA. I de folkrikaste delstaterna Texas, Florida och Kalifornien  har antalet bekräftat smittade ökat lavinartat de senaste veckorna och guvernörer och borgmästare har återigen börjat införa restriktioner. På vissa ställen har nyöppnade företag ännu en gång tvingats stänga eller begränsa sin verksamhet.

Dagens jobbsiffror bygger till största delen på data där effekten av de här nya restriktionerna ännu inte reflekteras. Ekonomin kommer att vara en mycket viktig valfråga i november och Donald Trump försökte snabbt ta åt sig äran för de nya siffrorna.

– Det här är inte tur, det här är talang, sade han på en presskonferens i Vita huset.

Den högsta arbetslöshetssiffran i år noterades i april då den nådde 14,7 procent. Krisen har drabbat svarta och latinos i större grad eftersom de grupperna ofta jobbar inom låglöneyrken som påverkats.

Det är fortfarande långt kvar innan USA:s ekonomi når samma nivåer som innan pandemin slog till, i februari låg arbetslösheten på 3,5 procent.