ny utredning

Efter terrordådet – norsk polis får kritik

2:06 min

Den norska polisen får i en utredning kritik på flera punkter för sin insats vid terrordådet mot en moské i Bærum förra året. Bland annat tog det lång tid för polisen att komma fram till moskén.

Det var i augusti förra året som 22-årige Philip Manshus först dödade sin styvsyster och sedan med vapen drog till moskén där han började skjuta. Ingen person skadades fysiskt vid attacken, men polisen och den norska säkerhetspolisen får alltså kritik på flera punkter.

Den polisbil som var närmast ombads att vänta då den saknade rätt utrustning. En annan polispatrull saknade lokalkännedom och använde Google maps, vilket ledde till att bilen fördröjdes på grund av vägarbete.

En medlem i moskén säger till utredarna att han fick kämpa för att bli trodd och det har framkommit att ett meddelande om att det pågick livshotande våld vid moskén aldrig lästes av polisen.

Sex veckor innan terrorattacken mot moskén uppgraderade säkerhetspolisen risken för terrordåd, men moskén blev inte informerad.

Från att polisen larmades till att de var på plats tog det tjugo minuter. Detta trots att det bara är sex kilometer mellan polisstationen och moskén.