Migrationskommittéen

MP-kritik mot L och C i migrationsfrågan

1:57 min

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk kritiserar nu Nyamko Sabuni som sagt att en förutbestämd siffra för hur många som får söka asyl skulle göra att Sverige inte kan leva upp till asylrätten. Enligt Hirvonen Falk har det i migrationskommittén aldrig diskuterats någon sådan maxsiffra för asylsökande.

– För mig framstår det som att Centerpartiet och Liberalerna nu håller på att framställa diskussionerna som att de skulle handla om någonting som det inte har handlat om under min tid i kommittén, säger Annika Hirvonen Falk.

Det var i en intervju med Ekot tidigare under torsdagen som Nyamko Sabuni uttalade sig om partiets inställning till ett eventuellt tak för hur många som får söka asyl.

– Om man har en siffra i förväg för exakt hur många som får komma till Sverige, då kommer det att betyda att vi inte lever upp till asylrätten, säger Nyamko Sabuni i intervjun.

Centerpartiet har tidigare sagt till Dagens Nyheter att de är beredda att diskutera volymmål. Moderaterna och Kristdemokraterna har talat om volymmål på 7 000 personer per år, och Socialdemokraterna om 14 000 personer. Men enligt Annika Hirvonen Falk har dessa siffror inte betraktats som tak i migrationskommitténs diskussioner, utan målsättningar.

– Man sätter en målsättning, och om man når det målet och det kommer fler, då ska man göra det svårare för barn och föräldrar att återförenas, eller ta emot färre kvotflyktingar, eller stänga gränsen för flyktingar, säger hon.

Och enligt Annika Hirvonen Falk argumenterar Liberalerna som de gör för att det senare ska se ut som de når en kompromiss i migrationskommittén.

– De har ju redan gått till mötes Moderaterna väldigt långt. Och de vill ju säkert framställa det som blir ett resultat, som att de kommer överrens om en mellanväg, när väldigt många i allmänheten kanske inte förstår vad det egentligen är som ligger på bordet, säger hon.