Partieledarintervju

C säger nej till volymmål för asylsökande

1:16 min

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson säger ett tydligt nej till att införa ett volymmål för flyktingmottagandet, men vill inte svara på om partiet ändå kommer att gå med på det i de förhandlingar som pågår nu mellan partierna om den framtida migrationspolitiken. Det framkommer i intervjun med honom i P1morgon nu på morgonen

– Vår ingång är att vi inte vill ha ett volymmål, därför att ett absolut volymmål strider mot asylrätten. Om vi säger att vi kan acceptera ett visst antal människor, 20 000, men när en till kommer stänger vi gränsen, det strider mot asylrätten.

Så det säger ni helt nej till?

– Ja, vi vill inte ha ett volymmål från Centerpartiets sida.

I de migrationssamtal som är inne på slutspurten nu mellan riksdagspartierna är frågan om ett tak, eller ett volymmål för hur många flyktingar Sverige ska ta emot en av tvistefrågorna. Det har figurerat uppgifter om att Centerpartiet kan komma att gå med på det.

Nu säger Anders W Jonsson å ena sidan att partiet är motståndare till att införa det å andra sidan att han inte vill svara på om partiet faktiskt kan komma att gå med på det i förhandlingarna, om partiet får igenom andra viktiga frågor:

– Huruvida helheten sedan kommer bli så bra att vi sedan kan acceptera den eller inte, det återstår att se. Det hänger inte bara på en eller annan fråga, utan det hänger på en helhetsbedömning, där familjeåterförening, humanitära skäl, rättssäkerhet är jätteviktigt för oss.

Anders W Jonsson fick också frågan hur han ser på ett eventuellt framtida allianssamarbete, i ljuset av att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson öppnar för att samarbeta i budgetfrågor med Sverigedemokraterna.

– Centerpartiet kommer inte förhandla budget med Sverigedemokraterna. Det här är ett utpräglat populistparti och att man är beredd att lägga Sveriges finanser i händerna på ett populistparti, det gr mig bekymrad.

Så det är ingen skillnad, er inställning kommer att se likadan ut inför nästa val?

– Vår inställning till Sverigedemokraterna har överhuvudtaget inte ändrats. Sedan är det ytterst väljarna som avgör vilken regering vi får i det här landet.