Frankrike

Franska regeringen avgår

1:25 min

Premiärminister Édouard Philippe och resten av den franska regeringen avgår, meddelar Élysée-palatset i Paris. En ny premiärminister nomineras i dag.

Premiärminister Édouard Philippe kommer att leda en övergångsregering tills en ny regering är klar, uppger presidentämbetet.

Beslutet fattades under fredagsmorgonen efter ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset, uppger franska Le Figaro. Ett regeringsmöte som skulle hållas i dag är inställt.

Regeringen tillträdde efter president Emmanuel Macrons tillträde i maj 2017. På sistone har det dock spekulerats i om att Philippe kan vara på väg att lämna sin post som premiärminister.

Philippe tillhör högerfalangen inom Macrons regering och var borgmästare i nordfranska hamnstaden Le Havre när han tillträdde som premiärminister. Även om han har låtit en ställföreträdare sköta borgmästarjobbet sedan dess kandiderade han på nytt till den posten i årets kommunalval – som han vann i förra veckan.

- Jag kommer tillbaka till Le Havre. Senast i maj 2022 (efter nästa presidentval), men kanske tidigare än så, sade Philippe till tidningen Paris-Normandie.

En ny premiärminister kommer att nomineras i dag, meddelar det franska presidentkansliet enligt tidningen Le Figaro. Förhoppningen är sedan att den nya regeringen ska vara klar redan till nästa onsdag, den 8 juli.