Nya siffror

Arbetslösheten fortsätter öka – 9 procent i juni

1:59 min

Arbetslösheten fortsätter att öka i hela landet, visar Arbetsförmedlingens statistik. Många av de som drabbas är unga, utrikesfödda och lågutbildade.

19-årige Matin Mezai från Afghanistan söker bland annat städ- och diskjobb, men det ser hopplöst ut.

– I dag sökte jag 20 jobb. Jag söker hela tiden. Men den här sommaren, det finns inget jobb. Jag vet inte vad jag ska göra. Det är svårt att betala hyran, köpa mat och allt.

Under juni månad varslades drygt 11 000 personer - över en tredjedel var industrijobb. Flest varsel var det i Stockholms län.

Flest arbetslösa var det i Sörmland, Skåne och Gävleborgs län. Arbetslösheten där låg på över 11 procent i juni.

När det gäller ungdomsarbetslösheten, så steg den till 71 000 personer – det är drygt 27 000 fler jämfört med samma månad förra året.

– Ungdomsarbetslösheten kommer att toppa i februari 2021, på runt 95 000 inskrivna arbetslösa ungdomar 18 till 24 år. Det motsvarar en arbetslöshetsnivå på 16,9 procent, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

De långtidsarbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer blir fler. I juni var de närmare 161 000 – en ökning med 20 000 jämfört med motsvarande månad för ett år sen.

– Vår bedömning är att långtidsarbetslösheten, som redan är på rekordhöga nivåer, kan komma att överstiga 200 000 personer under nästa år. Den här krisen medför att de som redan var arbetslösa får en svårare situation när efterfrågan på arbetskraft minskar, och långtidsarbetslöshet ökade redan innan krisen. Men den här utvecklingen har nu förstärkts vilket kan få väldigt stora effekter på arbetslösheten framöver, säger Sandra Offesson på Arbetsförmedlingen.