Valrysare

Andrzej Duda får behålla presidentposten i Polen

1:51 min

Andrzej Duda får behålla presidentposten i Polen, det står nu klart efter att nästan alla röster räknats. En seger för det sittande regeringspartiet Lag och Rättvisa som får behålla den viktiga maktpositionen.

Andrzej Duda får behålla presidentposten, det står nu klart efter att nästan alla röster räknats. En seger för den sittande regeringspartiet Lag och Rättvisa som får behålla den viktiga maktpositionen.

In i det sista hoppades oppositionen på att bryta regeringens maktställning. Lag och Rättvisa leder i dag regeringen, har majoritet i underhuset Sejmen och nu får även behålla presidentposten.

Flera bedömare menar att det kommer att måla om det politiska landskapet i Polen. Oppositionen behöver nu tänka om och söka nya allierade för att ha en chans att utmana regeringen i parlamentsvalet om tre år.

Men för regeringspartiet Lag och Rättvisa innebär segern att de kan fortsätta driva sin nationalkonservativa linje i politiken. En linje som landet fått kritik från bland annat EU för att inskränka demokratiska principer, däribland inom rättsväsendet.

Men Kamila i staden Putulsk, där majoriteten röstade för den sittande presidenten, anser inte att kritiken är befogad.

– Demokratin är inte hotad i Polen, vi värnar om demokratin, säger hon och tillägger att Duda är bra för Polen, även om omvärlden inte alltid tycker det.