Boprisindikator

Fler hushåll tror på ökade bostadspriser

0:16 min

Stämningen på bostadsmarknaden verkar ha vänt uppåt i en mer positiv riktning, i alla fall om man ska tro SEB:s senaste boprisindikator.

 – Den här gången visar vår boprisindikator på ett rekordstort uppsving. Vi hade ju en dramatisk nedgång tidigt i våras och nu på en månad stiger indikatorn från minus 23 till plus 24, det vill säga en uppgång med 47 punkter, vilket är mer än vi sett någonsin tidigare, säger Jens Magnusson.

Stämningen på bostadsmarknaden vänder ordentligt från moll till dur, visar SEB:s boprisindikator. Indikatorn är en enkät med cirka tusen svenskar som fått svara på om de tror på stigande eller sjunkande priser.

Ju fler optimister, desto troligare att priserna vänder uppåt, och det brukar stämma med hur bopriserna faktiskt rör sig, enligt Jens Magnusson.

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser ökar med 22 procentenheter i juli jämfört med i juni, och ligger nu på 41 procent. Optimisterna har alltså blivít dubbelt så många.

Det är för tidigt att ropa faran över men det faktum att boprisindikatorn stiger så kraftigt stöder att bostadsmarknaden framöver stiger, enligt Jens Magnusson. Förväntningar kan också blir självuppfyllande, säger han.

– När många bostadsköpare eller folk i allmänhet tror att priserna ska gå ner, ja, då håller man hårdare i plånboken vid en budgivning, man är rädd att det här kan bli en dålig affär - ja, då får man ju automatiskt en nedgång i bostadspriserna.

Bostadsmarknaden har förvånat många i vår, bland annat Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, som nyligen sa så här till Ekot.

– Jamen det har väl överraskat mig att bostadsmarknaden håller emot så pass bra som den har gjort, trots att vi har haft en så pass djup kris i ekonomin och på arbetsmarknaden.