Tre snabba frågor

Fanny Härgestam: Därför lämnar de unga Tunisien

1:51 min

Tunisiens unga är välutbildade och landet har en stor medelklass. Ändå är hälften av alla migranter som kommit till Italien i år tunisier.

– Många är djupt besvikna på landets dåliga ekonomi, säger Ekots reporter Fanny Härgestam som följt Tunisien under lång tid.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Varför lämnar många unga människor Tunisien?

Tunisien har en stor ung befolkning – och just det här att många är välutbildade och har möjligheter är en push-faktor för många att åka. Många tycker sig vara värd ett bra liv med bra jobb och inkomst. Man ska komma ihåg att Tunisien var den plats som var startskottet för den så kallade arabiska våren för tio år sen. diktatorn lämnade landet och man skulle bygga demokrati och skapa jobb särskilt för unga.

Dessa samhällsförändringar har på många sätt uteblivit – inlandet är fortfarande väldigt eftersatt, nära 40 procent av högutbildade kvinnor i inlandet är utan jobb. Det har gjort många djupt besvikna.

Kan de inte leva på sina löner i Tunisien?

Inflationen har skenat och löneutvecklingen har inte hängt med – så folk har svårt att klara månaden, även om man har en lön. Jag känner många som inte köper kött längre för att de inte har råd.

Och nu på detta – en coronakris som får ännu fler jobb att ryka.

Vad gör myndigheterna?

Som på så många andra håll är Tunisiens myndigheter upptagna med coronahanteringen. Dessutom råder politisk kris – landet har precis fått en ny premiärminister men har ingen regering än. Den här politiska polariseringen gör att många genomgripande reformer – som inte blivit av på ett decennium – får vänta ännu längre.