USA

Snart väntas Biden avslöja sin vicepresidentkandidat

2:04 min

I USA väntas Joe Biden offentliggöra sin vicepresidentkandidat inom de närmaste dagarna. Mycket tyder på att valet kommer falla på en kvinna, men i övrigt är är beslutet höljt i dunkel.

– Jag har sagt att jag kommer fatta ett beslut första veckan i augusti, sa Joe Biden nyligen innan han brast ut i ett stort och hemlighetsfullt leende.

Biden har sedan tidigare förbundit sig till att välja en kvinna och pressen är hård att också välja en svart eller spansktalande kandidat.

Med drygt två veckor kvar till partikonventet rör sig diskussionerna kring ett halvdussin seriösa kandidater.

Bland de tunga namnen nämns Kamala Harris, senatorn från Kalifornien, vars mor är från i Indien och far från Jamaica. Harris fyller många kriterier, men under de senaste dagarna har det rapporterats om Bidenrådgivare som inte litar på hennes lojalitet, och som påmint om hur hon attackerade Biden i rasfrågan i primärvalsdebatterna.

Elisabeth Warren är känd och kunde eventuellt överbrygga den djupa klyftan mellan Biden och de progressiva väljarna som stödde Bernie Sanders, men i rådande klimat är en vit kandidat inte högst på listan.

Susan Rice, afroamerikan och president Obamas nationella säkerhetsrådgivare, har seglat upp de senaste veckorna som en seriös kandidat som Biden har en god relation till.

Den svarta borgmästaren i Atlanta, Keisha Lance Bottoms, den vita guvernören i Michigan Gretchen Whitmer tillsammans med Stacey Abrams från Georgia anses också ha en chans.

Den största överraskningen är dock Karen Bass, en respekterad men okänd kongressledamot som leder den svarta riksdagsgruppen i kongressen, och som får mycket uppmärksamhet på sluttampen.

Den allmänna uppfattningen är dock att vem man än väljer så spelar vicepresidentkandidaten inte en stor roll för vem som egentligen blir president. Men om Joe Biden vinner valet blir han med sina 78 år den äldsta presidenten någonsin att tillträda posten och kan eventuellt komma att sitta endast en mandatperiod. Mot den bakgrunden är valet av vicepresidentkandidat betydelsefullt.

Joe Biden har just nu skapat sig ett gediget försprång i loppet och vem han än väljer är det rimligt att anta att valet faller på en kandidat som anses solid och trygg och som under inga omständigheter riskerar att skada kampanjen med oförsiktiga uttalanden eller politiska skandaler.

När John McCain hade halkat efter Obama 2008, försökte han ruska om kampanjen med det riskabla valet av Sarah Palin. Risktagningen kostade McCain dyrt när Palin till slut kraschade på ett sätt som befläckade McCain själv.

Det ödet vill Biden undvika till varje pris.