Coronaviruset

Ryssland redo för massvaccination redan i oktober

1:51 min

Rysslands hälsominister meddelade i dag att landet är redo för massvaccinering mot covid-19 redan i oktober. Men i bland annat USA ifrågasätter man om det ryska vaccinet faktiskt är säkert.

– Så snart all nödvändig registrering är avklarad kommer vaccinet att börja användas, sa Rysslands hälsominister Michail Murasjko under ett besök i Nizjnij Novgorod i dag.

Enligt ryska medier kommer vaccinet, som tagits fram vid forskningsinstitutet Gamalei i Moskva vara redo för massanvändning i oktober. I första hand kommer sjukvårdspersonal och läkare att vaccineras mot covid-19.

I en intervju med den amerikanska tv-kanalen CNN i veckan likställde generaldirektören för Ryska investeringsfonden, som finansierat vaccinforskningen, det här vid rymdkapplöpningen på 1950-talet.

– Amerikanerna var förvånade när de hörde signalen från vår sputnik. Samma sak med det här vaccinet. Ryssland kommer att vara först, sa han.

Men från just USA hörs kritiska röster om det ryska vaccinet faktiskt är säkert - och tillräckligt testat. USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci har sagt att han hoppas att såväl ryssar som kineser faktiskt testar vaccinet innan det börjar att delas ut.

I april gav president Vladimir Putin regeringen i uppdrag att förenkla och korta ner processen i framtagandet av läkemedel mot coronaviruset. Tidigare i veckan sa president Putin att ett nytt vaccin bara får börja användas om man är absolut säker på det framtagna preparatet.

Ryssland har drabbats mycket hårt av coronaviruset med flera tusen nya registrerade fall varje dag. Hittills är antalet registrerat smittade uppe i över 845 000 personer.