SOMMARKOCKEN

Recept: Tobias och Mårtens råbiff med champinjoner och crûditeè

Råbiff på svensk biff, crûditeè, champinjoner, soyamajonnäs och krasse

Råbiff:

250 g ryggbiff
1 msk olivolja
1 tsk vinäger
salt och peppar

Crûditeè:

1/4 Gurka
1 Morot
1 silverlök
vinäger
salt

Champinjoner:

3 champinjoner

Soyamajonnäs:

1/2 dl kikkomansoja
1 äggula
1,5 dl rapsolja
vinäger
1 tsk dijonsenap
salt
(eventuellt lite citron och tabasco)

Smörgåskrasse:

1 ask smörgåskrasse

Tillagning:

1. Tärna ryggbiffen i små kuber, så smått det går. Blanda sedan ihop det med olja, vinäger, salt
och peppar, ställ åt sidan.
2. Hyvla grönsakerna till crûditeèn tunt (gärna på en mandolin), lägg i isvatten.
3. Koka ned soyan till halva mängden återstår. Lägg äggula, dijonsenap och vinäger i en bunke,
vispa kraftigt och häll i oljan i en tunn stråle så att den går ihop och blir en majonnäs. smaka av
med den nedkokta soyan och ev lite salt och citron.
4. Lyft ur de hyvlade grönsakerna ur isvattnet och blanda med vinäger och salt.
5. Lägg upp råbiffen på tallrik
6. Lägg upp majonnäs runt om råbiffen
7. lägg crûditeèn på råbiffen
8. Hyvla champinjonerna (gärna på mandolin) och lägg över tallriken
9. Klipp krassen och toppa allt med den.


Heta vannameiräkor i chili, vitlök och rosepepparolja:

24 vannameiräkor gärna MSC märkta
1 st chilifrukt
2 vitlöksklyftor
5 st rosepepparkorn
persilja
salt och peppar
1 dl olivolja
2 dl rapsolja
(1 st citron)

Tillagning:

1. Låt räkorna sjuda i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola dem i kallvatten och skala sedan.
2. Hacka persilja och chili samt riv vitlöken och blanda med oljan
3. Lägg de skalade räkorna i en form och häll lagen över räkorna. salta och smula rosepepparn
över och ställ in i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter, Räkorna är klara när oljan bubblar.
4. pressa ev lite citron över och servera gärna med ett gott bröd.