• Omkring 1000 personer drabbas årligen av psykossjukdom i Sverige. Men vården släpar efter. Många andra länder har mer effektiva och vetenskapligt baserade metoder för att ta hand om psykossjuka.

 • Hempa och Kalle på sjukhusrummet

  Henrik Hempa Posse drabbas av livshotande sepsis. Han tvingas amputera armar och ben och får njurarna förstörda. Barndomsvännen Kalle hör att Hempa behöver en ny njure. Han bestämmer sig för att donera en av sina.

  Hör om Hempas kamp mot sepsis och följ de två vännerna före, under och efter njurtransplantationen. En unik och närgången skildring av hur ett organ byter kropp.

  Ett samarbete mellan P1 Dokumentär och Vetenskapsradion. Till serien

  En av de starkaste dokumentärer jag någonsin tagit del av

 • Vetenskapsradion granskar så kallad kommunikologi – en pseudovetenskaplig lära som utlovar både högre intelligens, bättre hälsa och effektivare kommunikation mellan människor. Trots att läran till stora delar bygger på myter om hjärnan har den spridits till skolor, chefsutbildningar och elitidrott.

 • Piller och förpackningar på bord
  Vetenskapsradion granskar.

  Allt fler barn och vuxna får diagnosen adhd och många behandlas med läkemedel mot sina symptom. Granskningen belyser kunskapsluckor om långsiktiga effekter av behandlingen och biverkningar. Serien tar även upp det svaga forskningsunderlaget kring behandling utan läkemedel. Det handlar också om skillnader i diagnosticering  och synen på adhd i olika länder, samt om kritik mot såväl underbehandling som överdriven medicinanvändning.

 • Andreas Schleicher framför tavla med Pisadoktrinen

  Vetenskapsradion granskar Pisa-provet som har förvandlats till en global maktfaktor. En majoritet av världens länder anser kunskapstestet betydelsefullt för deras skolpolitik. Men allt högljuddare kritiker anser att OECD, som står bakom provet, lägger sig i länders interna angelägenheter.

 • I en serie program frågar Vetandets värld forskare hur de förklarar det svenska skolans sjunkande resultat. Det handlar bland annat om lärarrollens betydelse för elevernas kunskaper och friskolornas påverkan på elevernas resultat.

 • Vetandets världs serie handlar om ekonomi som vetenskap. I programmen granskas nationalekonomins förmåga att förklara och förutse händelser i vår ekonomi. Programmen tar exempelvis upp vad pengar är egentligen och hur en modern bank fungerar, men tar också upp frågan om varför vi sätter pris på naturen.

 • Utblick Europa.

  Sverige halkar efter andra länder i internationella forskningsjämförelser. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén har under en reportageresa i Europa besökt de tre framgångsrika länderna Danmark, Nederländerna och Schweiz. Länderna liknar Sverige på många sätt, men de lyckas få större genomslag för den forskning som bedrivs.

 • Vetenskapsradions reporter Marcus Hansson har granskat den italienske entreprenören Andrea Rossi och hans uppfinning e-katalysatorn, som påstås kunna alstra energi genom så kallad kall fusion. Men trots att bevis saknas för att apparaten fungerar, har flera etablerade fysiker från svenska toppuniversitet skrivit positiva rapporter om den.

 • Den globala uppvärmningen märks redan på alla kontinenter slår FN:s klimatpanel, IPCC, fast i sin nya rapport. Det handlar om stigande hav, smältande glaciärer, värmeböljor, torka och mer oförutsägbara oväder framöver. Men IPCC konstaterar att rätt åtgärder kan mildra en del problem i framtiden.

 • Följ med vetenskapsradions reporter Marcus Hansson på en resa genom kärnkraftens Europa. Från urangruvor i norra Finland till slutförvar i södra Spanien. Från rekorddyra nybyggda reaktorer till lika kostsamma rivningar av uttjänta kraftverk. Går atomkraften mot en renässans eller nedmontering i Europa?

 • Världen förändras snabbt och många länder utmanar USA:s och Europas ledande ställning inom forskningen. Vetenskapsradion besöker nya forskningsländer som exempelvis Indien, Kina och Brasilien. Vetenskapsradion granskar vad den nya internationella utvecklingen betyder för svensk forskning.

 • Bakterier som är resistenta mot antibiotika finns så gott som överallt. Nu har svenska forskare till och med hittat multiresistenta bakterier hos fiskmåsar mitt i Stockholm. Vi följer jakten på framtidens antibiotika. En serie i nio delar från 2011 och 2012.

 • Tusentals sjuka åker utomlands varje år för att få en ny njure. Fattiga människor övertalas att sälja sina organ för några tusen. Kirurgerna och kriminella mellanhänder tjänar hundratusentals kronor per operation. Serie i fyra delar från 2011.